Verwacht dat de reisprijzen in 2023 blijven stijgen, zegt CWT
[ad_1]
Bedrijven kunnen verwachten dat de reisprijzen de rest van 2022 en heel 2023 blijven stijgen, volgens de jaarlijkse prijsprognose van reisorganisatie CWT en de Global Business Travel Association (GBTA).
Factoren zoals stijgende brandstofprijzen, personeelstekorten en inflatie zullen de komende 18 maanden waarschijnlijk de “belangrijkste drijfveren” zijn voor hogere prijzen, aldus de 2023 Global Business Travel Forecast.
CWT voorspelt dat de luchtvaarttarieven in 2022 met naar schatting 48,5 procent zullen stijgen, gevolgd door een stijging van 8,5 procent volgend jaar. De hoteltarieven gaan dit jaar met 18,5 procent omhoog en in 2023 met nog eens 8,2 procent.
De autoverhuurprijzen zullen waarschijnlijk een kleinere procentuele stijging zien in zowel 2022 (7,3 procent) als 2023 (6,8 procent), maar de huurprijzen begonnen al weer te stijgen in 2021 (een stijging met 5,1 procent), in tegenstelling tot vluchten en hotels, die vorig jaar nog steeds aanzienlijke prijsdalingen zagen.
Patrick Andersen, CEO van CWT, zei dat de vraag naar zakenreizen over de hele wereld “terug is met wraak” en wees erop dat deze voorspelde prijzen grotendeels “op hetzelfde niveau” waren als in 2019.
CWT zei dat er verschillende “waarschuwingen” waren die van invloed zouden kunnen zijn op haar voorspellingen, waaronder hogere inflatie, de impact van de oorlog in Oekraïne en het risico van verdere uitbraken van Covid-19 die leiden tot reisbeperkingen.
Richard Johnson, senior director bij CWT Solutions Group, vertelde BTN Europe dat de prognose was opgesteld met “aanzienlijke due diligence”, onder meer in samenwerking met economen.
“We zijn ervan overtuigd dat het zo robuust is als maar kan, gezien de mate van onzekerheid waarmee we worden geconfronteerd”, voegde hij eraan toe.
Johnson zei dat de stijging van de vliegtickets waarschijnlijk ook meer zakelijke boekingen in de premium cabines van luchtvaartmaatschappijen omvatte, die tijdens de pandemie als percentage daalden. Het aandeel premium boekingen daalde naar 4,5 procent in 2021 maar klom weer naar 6,2 procent in de eerste helft van 2022.
Hij voegde eraan toe dat het percentage premium vliegboekingen zou kunnen terugkeren naar het cijfer van 2019 van 7 procent of dit niveau zelfs zou kunnen overtreffen in de periode waarop het rapport betrekking heeft.
Johnson zei dat zowel vliegtickets als hoteltarieven zijn opgedreven vanwege de “sterke” vraag naar vakantiereizen “concurrerend om beschikbare capaciteit”. Dit zorgde ook voor meer vermenging van vakantie- en zakenreizen, waar hotels hun faciliteiten op zouden moeten aanpassen.
“De kosten van arbeid, eten en drinken en energie zullen de hotelprijzen allemaal opdrijven”, voorspelde Johnson. “In Amerika en delen van Europa zijn de tarieven al hoger [than before the pandemic].”
CWT zei dat Europa waarschijnlijk “een ongelijkmatig herstel” van de hotelprijzen zal zien, met prijzen in het VK die al boven het niveau van 2019 liggen, maar dat andere belangrijke bestemmingen, waaronder Duitsland en Frankrijk, “onwaarschijnlijk” de pre-Covid-tarieven zullen overtreffen vanwege de economische impact van de Russische invasie van Oekraïne.
Johnson voegde eraan toe dat bedrijven die wilden dat hun reizigers tijdens hun reizen elektrische voertuigen gebruikten, ook hotels voor hun programma’s kunnen gaan kiezen op basis van oplaadfaciliteiten ter plaatse.
Autoverhuurbedrijven hebben nog steeds te kampen met capaciteitsbeperkingen als gevolg van het gebrek aan nieuwe voertuigen die worden geleverd als onderdeel van het wereldwijde tekort aan microchips.
Johnson zei dat dit betekende dat verhuurbedrijven auto’s langer dan normaal in hun wagenpark hielden, maar dat dit “geen slechtere ervaring” voor reizigers zou moeten creëren, op voorwaarde dat de servicenormen worden gehandhaafd.
In het rapport is ook gekeken naar de kosten van bijeenkomsten en evenementen. Het voorspelt dat de kosten per deelnemer dit jaar met 25 procent zullen stijgen in vergelijking met 2019, en vervolgens met nog eens 7 procent in 2023.
Johnson benadrukte de enorme terugval naar persoonlijke ontmoetingen en evenementen in 2022, die met 65 procent toenam in vergelijking met vorig jaar. Ondertussen zijn virtuele en hybride evenementen op jaarbasis met 70 procent gedaald.
Een deel van deze vraag naar fysieke vergaderingen wordt aangewakkerd door het grotere aantal externe werknemers na Covid en de noodzaak voor organisaties om ze regelmatig bij elkaar te brengen door vergaderruimte te reserveren.
[ad_2]